top of page
Ara
  • adastraperaspera2

Samhain Festivali | Cadılar Bayramı'nın Kökeni

Güncelleme tarihi: 1 Kas 2020




Uzun bir aradan sonra tekrar bir Pagan bayramı yazımda toplandık. Günden de anlaşılacağı üzere bugün Cadılar Bayramı’nın köküne, Samhain’e ufak bi’ yolculuk yapacağız. Samhain kelime kökeni ‘Sow-win’ olan Galce kökenli bir sözcüktür.

Samhain, 31 Ekim’den 1 Kasım gecesine kadar sürer, tıpkı Cadılar Bayramı gibi. Bu iki günün önemi, 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece sonbahar ve kış ekinokslarının tam ortasıdır ve ‘yılın karanlık yarısı’nın başlangıcıdır ve cadılar için yılbaşı arifesidir. Kökü Kelt halklarına inen bu festival, özellikle İrlanda, İskoçya ve Man Adası civarında çok eski zamanlardan beri kutlanır. İrlanda mitolojisine baktığımızda tüm önemli günlerin Samhain’le başladığını veya bittiğini görürüz. Samhain, Yıl Çarkı'nın üçüncü ve son festivali olma özelliğini taşır, bu özelliğine yakışır şekilde büyük bir şenlikle bir yılın tüm getirdiklerine şükredilir.



Kuzey Avrupa’da kış aylarının daha soğuk, daha karanlık geçtiğini biliriz. Samhain ile birlikte Yıl Çarkı ve hasat biter, tanrı tanrıçanın yanına yer altına iner, güneşli günler sona erer, şanslıysak ve hava bulutlu değilse ay ve yıldızlarla aydınlanacak karanlık kulübelerde ısınmaya çalışma dönemi başlar. İnsanlar yılın bu zamanında kapı eşiklerini süsler ve bahçelerine, eşiklerine periler için el yapımı hediyeler, süt kaymağı ve ekmek bırakırlar. Periler için süt kaymağı ve ekmek bırakmak bilinen en popüler seçenektir. Mezarlık, kesişen yollar ve belli kutsal yerleri ziyaret edebilirler.


Wiccanlara göre Samhain yılın bitişi, yeni yılın başlangıcıdır. Tanrıça yeraltına, ölüler diyarına iner, orada ölmek üzere olan eşiyle cinsel birleşme yaşar. İşte tanrıça yeraltına inerken, Periler Dünyası ile olan perde incelir, birazdan detaylarını okuyacağımız Samhain’in kökeni işte bu perdenin incelmesidir.

Keltler, Samhain’e Oiche Samhain derler, ilk kar yağana kadar ritüelleri devam eder.

Druidler, Samhain için birçok isme sahiptir. Cakab Gaeaf, Calan Gwaf, Nos Cyn, Galan Gual.


Az önce bahsettiğim incelen perde, perilerin de dünyada rahatça gezebilmesinin önünü açar. Aynı zamanda bu incelme tek taraflı değildir, siz de o perdeden karşı tarafa geçebilirsiniz. Eski halklar bu perilerden, Aos Si olarak da bilinen bu halktan korunabilmek ve saklanabilmek için kılık değiştirirlerdi. Peri halkı gibi giyinir, insan oldukları anlaşılmasın diye gerçekten çok korkunç görünmeye çalışırlardı. Bu şekilde kendilerini beladan sakınırlardı. Peri halkı için bol bol yiyecek ayırırlardı. Periler onları çevirip yiyecek ister, eğer alamazlarsa lanetlerlerdi. ‘Trick or Treat?’ sorusu size tanıdık geliyor mu?






Peki biz paganların bayramı nasıl bir Hristiyan bayramına dönüştü?

Kilise zihniyeti bir şeyi yasaklamanın onu engellemenin en zor yöntem olduğunu, asıl yapılması gerekenin asimile etmek olduğunu yüzyıllar önce keşfetmişti. Tüm pagan kutlamalarının, ritüellerinin, önem addettiğimiz her şeyin sonradan ortaya çıkan ilahi dinlerde farklı şekillerde görünmesinin nedeni işte bu asimilasyondur. M.S. 9. yüzyıl civarlarında artık Hristiyanlık Kelt topraklarında iyice yayılmış ve Hristiyanlar Kelt ritüellerini iyice taklit etmeye başlamışlardı bile. 8. yüzyıl civarlarında ise Papa Gregory III Samhain’i yok etmek için 1 Kasım’ı Tüm Ruhlar Günü ilan etmiş, bu günde farklı olarak tanrılara adaklar yapılmaz, onun yerine yine aynı şekilde geçit törenleri, büyük ateşleri olurdu. Korkunç kostümlerden ziyade aziz ve azize kostümleri, melek ve şeytan kostümleri giyilirdi. Halloween, Hallowe’en, All Hallows, All Hallowmas, All Saints Day, All Souls Day gibi birçok farklı adı bulunan fakat bugün Halloween, bizim dilimizde Cadılar Bayramı olarak bilinen gün işte bu şekilde ortaya çıktı.

Tanrıçaları, Crone, Cerridwen, Hecate, Hel, Oya, Morrigan, Lilith, Persephone, Banshee, Baba Yaga.

Tanrıları, Osiris, Horned God, Herne the Hunter, Odin.

43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Lammas Festivali

bottom of page