top of page
Ara
  • adastraperaspera2

Mabon Festivali | Pagan Bayramları Serisi



Mabon, Sonbahar Ekinoksu, Meyve Hasadı, Büyük Şükran Bayramı ve İkinci Hasat olarak da bilinir, cadıların şükran bayramıdır ve ikinci hasadı kutladıkları festivalleridir. Ayrıca bu büyük hasadın emeğini kutlayıp, dinlendikleri bir bayramdır. Adını Gal mitolojisindeki bir tanrıdan alır. Gecenin ve gündüzün eşit olduğu gündür, bu da doğanın dengesini hatırlatır bizlere. Güneş yavaş yavaş ölmeye başlar ta ki 21 Aralığa kadar. Yaklaşan soğuk ve karanlığa saygı göstermek için çeşitli ritüeller yapılır, güneş ışığına şükranlar sunulur. Druidler bugüne Mea’n Fo’mhair derler ağaçların köklerine şarap dökerek Ormanların Tanrısı Yeşil Adam’a şükranlarını sunarlar. Mabondaki hasat bize doğanın ezici bereketini, bolluğunu gösterir, işte buna şükranlarımızı sunarız. Mabon Bayramı’nın Kelt ülkelerinde kutlandığına dair çok az kanıt bulunmaktadır ve Mabon ismi 1970lerde hayatımıza girmiştir. Yeniden düzenlenmiş olan paganizmin bir parçasıdır.


Güneşin ölümünü de gösterdiği için aynı zamanda kendi biten yaşam döngümüze dikkat etmemiz gerekir. Bu festivalde birçok cadı bitimi, ölümü, artık önemi olmayan şeylere ritüeller yaparız. Bitmiş olaylar, arkadaşlıklar, ilişkiler gibi. Yaşamı ve ölümü, ışığı ve karanlığı, masküleniteyi ve feminenliği dengeleriz. Büyük duygularımızın zamanıdır, büyük üzüntüler, sevinçler gibi. İşte önemli olan bunları dengelemektir o yüzden Mabon Bayramında bunları dengelemek için ritüeller yapılır, şükranlar sunulur. Fakat, güneşin ölmeye başlaması aynı zamanda karanlığın aydınlığı yenmeye başladığı bir dönemi gösterir, tabi ki bu kötü bir şey değildir. Paganlar doğanın tüm döngüsüne kucak açıp onu bu şekilde severler, çünkü doğada olan her şey, karanlık ve aydınlık, av ve avcılık, yaşam ve ölüm gibi her şey oldukça güzeldir. Mesela Mabon’dan sonra güneşin ölümüyle, geceler uzar daha karanlık ve soğuk günler bizi bekler, ağaçların kökleri toprağın derinliğine doğru büyür, sıcak yaz günlerinin yerini o güzel turuncuları ve kahverengileri içeren sonbahar alır.

Her pagan bayramı gibi yaşamla olduğu kadar ölümle de ilgilidir. Yaşam kadar ölüm olduğunu da hatırlamamız gerektiğini gösteren bi gündür.

Mabon, Gal mitolojisinde genç bir ışık tanrısıdır. Toprak tanrıçası Modron’un oğludur. Modron Gal mitolojisinde Dea Matrona’dır. Mabon ismi Maponos’dan gelir, Mapon Gal dilinde genç oğul demektir. Gal mitolojisinde olan Mabon ap Modron, Maponos’tan türetilmiştir. Maponos gençliği sembolize eden bir tanrıdır. Romalılar onu Apollo ile özdeşleştirmişlerdir. Romalılar beşinci yüzyılda İngiltere’den çekilmeye başladıklarında bu inançlar Hristiyanlık etkisiyle, Modron ve oğlu Maponos Kral Arthur efsanesindeki karakterlere dönüşmüşlerdir. Mac Og yani genç oğul olarak da bilinen İrlanda tanrısı Aengus, Arthur karakterleri olan Mabuz ve Mabonagrain gibi muhtemelen Maponos ile ilgilidir.


Britanya’daki Hristiyanlar, eski pagan tanrıları Kral Arthur efsanesine aziz, azize gibi figürlerle katmışlardır.


Mabon Sembolleri

Mabon meyvelerinden bazıları balkabağı, elma, fındık, mandalinadır. Bunlarla pastalar veya reçeller yapabilirsinidir. Elma ise en çok bu bayramla özdeşleştirilen meyvedir. Bu sembolik meyve birçok gelenekte önemli ve kutsaldır. Yaşamı ve ölümsüzlüğü, iyileşmeyi, yenilenmeyi ve bütünlüğü simgeler. Güzellik, uzun yaşam ve gençlikle bağdaştırılmıştır. Antik Kelt alfabesi Ogham’da elma Quert demektir, Quert gençlik ve canlılığı simgeler. Ayrıca elma bizim için küçük bir sır taşır. Meyveyi enine kestiğimizde iç meyve kısmı bir pentagrama benzediği için koruma ve korunmayı sembol eder. 5 bölgeye 5 element düşen elmanın bu bölgesinde en üst kısım ruhu temsil etmektedir. Aynı zamanda 5 yönü de temsil eder, 5. bölge içeri kısmıdır. Pentagramımızın etrafına bir daire çizersek bu daire bize yaşam döngüsünü, doğayı ve bütünlüğü anlatır. Hem de bizi kötülükten ve şeytanlardan korur. Muska gibi giyilebilir, evin girişlerine, pencerelerine konabilir. Paganlar bu meyveyi bu yüzden çok severler. Kilise bu yüzden bu meyveyi günah meyvesi yapmıştır. Aynı zamanda pentagram, kolları ve bacakları açılmış bi insan figürüne benzediği için, Venüs ile özdeşleşmiştir.


Mabon’un bir başka sembolü ise Cornucopia’dır. Horn of plenty yani boynuz olarak da bilinir. Geleneksel bir Mabon sembolüdür. Hasadın bereketini ve dengeyi anlatır. Kadın ve erkek arasındaki denge gibi.



Mabon renkleri sonbahar renkleridir. Kırmızı, turuncu, kahverengi gibi ve tabi çoğu pagan bayramının en sevilen rengi altın.


KAYNAKÇA



213 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Lammas Festivali

bottom of page