top of page
Ara
  • adastraperaspera2

Lammas Festivali




Şu sıra günlerim oldukça yoğun geçtiği için Lammas’ın geldiği aklımdan tamamen uçup gitmiş, ama günü boş geçmek istemediğim için alelade de olsa bir şeyler yazmak istedim. Asla içime sinmese de bildiklerimi, yazarken hafızamı tazelemek için yeni şeyler okurken edindiğim bilgileri paylaşmadan geçmek istemedim. Oldukça uzun bir aradan sonra, oldukça kısa bi yazı oldu Ayrıca yazarken LOTR meşhur elf peksimeti Lembasın Lammas’tan geldiğini fark ettim. Seriyi sevenler mutlaka hatırlar, bir ısırığı dahi uzun süre boyunca yetişkin bir insanı tok tutmaya yetiyordu bu efsanevi elf ekmeğinin. Bu yazıyı yazarken fark ettiğimi düşünürsek oldukça geç bi uyanış oldu gerçi. Daha fazla uzatmadan Lammas’a geçiyorum, iyi okumalar.



Lughnassadh, Lugnasad olarak da bilinen Lammas festivali Ağustos’un 1 ve 2’sine tekabül eder. Güneş ve dünyanın buluşmasında, yazın en sıcak günlerinde kutlanır. Lammas ilk tahıl hasadını kutlar, bu günde paganlar toplanır ve bolluk için tanrılarına ve tanrıçalarına şükranlarını sunarlar. Güneş tanrısı son kez en yüksek noktasında olduğu için Güneş tanrısının ölümü, hasat Tanrıçasının yükselişi kutlanır. Bazı pagan kabileler Güneş Tanrısı için cenaze töreni dahi düzenler. Lammas ilk hasat bayramıdır.

Lammas kelimesi Loaf Mass’dan türetilmiştir. İlk hasattan elde edilen ekmeğin önemine bir göndermedir bu.



Keltler Lammas’a Lugh veya Lug derler. Kelt Güneş Kralı ve Işık Tanrısının festivali olarak kutlarlar. Güneş Kralı, ağustosta annesi Tailtiu için festivaller düzenlerdi ve aynı zamanda efsaneye göre Tanrı Lugd ve Tanrıça Eriu bu ayda evlenmişti. Bu festivalde, ziyafetler düzenlenir, pazarlar kurulur, oyunlar oynanır ve büyük bir şenlik ateşi yakılırdı. Ateşin etrafında güneşin hareketlerini taklit ederek dans ederler ardından toplanırlardı. Ağustos evlilikler ve ziyafetler için en uygun ay ilan edilmiştir bu dönemde Keltler için.

Aslında bu festival, vardiya değiştirme zamanını gösteriyor, herkes Güneş Tanrısı Lugh’ın etkisinin ve enerjisinin azalmaya başladığının farkında. Bu yüzden Güneş Tanrısına verdikleri için onun en yüksekte olduğu gün teşekkür edip, ona uygun bir festivalle veda ediyorlar. Aynı zamanda ilk hasadı kutlayıp, gelmekte olan soğuk kış günlerine kucak açıyorlar.


Lammas’ta kullanılan bitkiler: Altınbaşak, mısır, çavdar, arpa, yulaf, ayçiçeği, kediotu, sarımsak, soğan.


Renkler: Sarı, kırmızı, turuncu ve tonları.

Tanrılar: Lugh, Apllo, Taranis, Tina

Tanrıçalar: Ceres, Demeter, İsis, Luna, Gaia

53 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page