top of page
Ara
  • adastraperaspera2

Beltane Bayramı




Litha bayramı hakkında yazdıktan sonra geri kalan pagan bayramları hakkında da yazıp, hem bildiklerimi paylaşmak hem de araştırırken daha çok şey öğrenmek istedim. Ayrıca belli mi olur belki buradan yeni pagan arkadaşlar edinirim.

Bugün sizinle Beltane bayramı hakkında bildiklerimi paylaşacağım, yazının sonuna her zaman kaynaklarımı belirtiyorum fakat bu sefer yazarken dinlediğim şarkıları da bırakacağım. Okurken dinlemenizi çok isterim. Spotify ve Youtube bırakırım, hangisi kolayınıza gelirse dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca önceden bildiğim şeylerin kaynaklarını bulamayacağım için faydalı olacağını düşündüğüm birkaç link de bırakacağım. Tartışmak veya kaynak paylaşmak için bana her zaman mailden veyahut diğer sosyal mecralardan ulaşabilirsiniz. Daha fazla sıkmadan Beltaine bayramına geçiyorum. İyi okumalar!



Beltaine veya Beltane, Samhain bayramının tam tersidir. Yukarıya bıraktığım fotoğraftan hangi bayramın hangisinin zıttı olduğunu anlayabilirsiniz siz de. Beltaine doğa bayramıdır. 30 Nisan gün batımından 1 Mayıs gün batımına kadar olan sürede kutlanır. Tarihsel olarak İrlanda, Man Adası ve İskoçya'da oldukça yaygın olarak kutlanmıştır. Tam tersi olarak bahsettiğim Samhain bayramı gibi yılın iki mevsimini böler, yaz ve kış. Samhain’de ölmeyi ve ölümün kendisini kutlarken Beltaine’de yaşamayı ve yaşamın kendisini kutlarız. Samhain gibi Beltaine’de de kelimeler arasındaki damarlar incedir, bu bayram hiç zamanım yok zamanıdır. Beltaine dirilmenin sihrini gösterir bize. Bu bayramda yeniden canlanmayı, uyanışı ve birlikteliği kutlarız. Beltaine’de tanrının ateşi tanrıçayı besler, doğa uyanır. Bu bayramda tanrı kendini tanrıçaya adar. Aşık olurlar, çimenler üzerinde birlikte olurlar.

Beltaine ayrıca Walpurgishnacht olarak da bilinir. Adından da anladığımız üzere bir Alman bayramıdır ve kelime anlamı da Cadılar Gecesidir. Bu bayramın gecesinde cadılar çimenler üzerinden dağlara uçarlar ve orada toplanıp gece boyunca ateşin etrafında dans ederler.

Beltaine’de bolluk ve dayanıklılığa kucak açarız, büyük sihri, büyüyü ararız. Bugünün önemi hayattan tekrar zevk almak, eğlenmek ve bunu bize bahşettiği için tanrıçaya şükretmektir. Bugün saçlarını çiçeklerle örüp, ateş etrafında dans etmenin, içmenin, yemenin, sevdiklerinle birlikte olmanın günüdür. Bu günle ilgili bir söylenti, eğer sevgilinle Beltaine ateşinin üzerinden atlarsan gelecek yıl çocuğunuz olacağıdır.

Bugün Peri Kraliçesi kar beyazı bir at sürerek kendisi için ölümlüler arar, bu ölümlüleri 7 yıl boyunca Peri Diyarında tutar. Bir halk efsanesi, eğer bu gece bir ağacın altında oturursan Peri Kraliçesini görürsün ve o at sürerken atının zil sesini duyabilirsin. Bu Beltaine’i kaçırdınız ama gelecek yıl deneyebilirsiniz! Ayrıca unutmayın ki, eğer 30 Nisan gecesi onu görürseniz ve sizi almasını istemiyorsanız yüzünüzü saklayın. Böylece sizin yanınızdan geçip gidecektir. Fakat ona bakarsanız, sizi seçebilir.

Bugüne özel hayvanlar kırlangıç, güvercin, kuğu, vaşak, karıncadır. Özellikle yuva yapmaya başlayan hayvanlar çok önemlidir.


Bugünün tanrıları, büyümenin, baharın, doğurganlığın, hayvanların tanrılarıdır diyebiliriz. Artemis, Afrodit, Demeter, Ceres, Brigit, Malmö gibi. Brigit bunlardan hiçbiri değil diyebilirsiniz, fakat isminin kökenine bir bakalım. Breo-Saighead, Brigit'in orijinal adıdır. Breo-Saighead, ateş gücü veya ateş oku demektir. Kendisi öncelikle bir güneş tanrıçasıdır. Elementi ateş olan bu tanrıçanın demircilik zanaatkarlarına verdiği nimetler her zaman konuşulmuştur. Ayrıca kendisi şiir, sanat ve sağlık alanında emek veren insanlara da her zaman yardım etmiştir.


Renkler, doğanın renkleridir. Rengarenk ama özellikle yeşil, beyaz, pembe ve kırmızı.

Bitki ve çiçekler, papatya, badem ağacı, nane, ısırgan, lale, leylak, gül gibi bu dönem açan ve çoğalan çiçeklerdir.


Hayvan sembolleri, arılar, satirler, periler, keçiler, tavşanlardır.


Taşlardan birkaçı jasper, safir, zümrüttür.


KAYNAKÇA

ÅžARKILAR

  • Beltaine Night Jaiya

  • Lammas Lisa Thiel

  • Hail and Farewell Lisa Thiel

466 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Lammas Festivali

bottom of page