top of page
Ara
  • adastraperaspera2

Mutlu Litha'lar!



Mutlu Lithalar!




Bugün, bugüne kadar yazdığım şeylerden farklı bir konu hakkında yazacağım, Litha Bayramı. Litha bayramı 19-25 haziran tarihleri arasında kutlanan bir pagan bayramıdır. 21 Haziran dünya genelinde yılın dönüm noktasını simgeler. Tüm dünyada bu tarihlerde midsummer olarak bilinen yaz dönümü kutlamaları yapılır. Tarih farkının nedeni tamamen kültürlerdir. Özellikle çok soğuk kış yaşayan ve pagan kültürünün yoğun olduğu kuzey ülkelerinde coşkuyla kutlanır. Yaz dönümü, yılın en uzun gününde Litha güneş tanrısının ve tanrıçasının en güçlü olduğu gündür. Bir Sakson geleneği olan Litha bayramı, Yule bayramının tam tersidir. Yule bayramına kısaca değinmek gerekirse, Yuletide olarak da bilinen bir bayramdır. Çark anlamına gelen İskandinav kökenli bir kelimeden türetilmiştir. Kış gündönümü, yani yılın en kısa günü ve en uzun gecesidir. Yule, bu günden sonra günlerin uzayacağını, baharın gelişi, verimliliğini ve doğurganlığın tekrar kutlanacağını simgeler. 22 Aralık tarihine denk gelir.

Tekrar Güneş tanrısına gelecek olursak, aynı zamanda ormanların tanrısıdır ve ağaçtan bir tahtta oturduğu söylenir. Kilise mimarisinde yüzünde sayısız yapraklı bir maskeyle bakarken resmedilmiştir.

Hristiyan dininde bugün Vaftizci Aziz John gününe dönüştürülmüştür ve bu şekilde kutlanır. Kendisi sıkça kırsal kıyafetler içinde, boynuzlar ve ayrık ayaklarla resmedilir, tıpkı Yunan yarı tanrı Pan gibi.

Litha Bayramı arifesi peri inananları için de önemidir. Değiştirilmiş takvimde, 25 Haziran’da (eski Litha bayramı) Cadılar Meclisi tarafından kutlanırdı. Gece peri halkını görmek isteyen paganlar bugünlerde hala gözlerine zeytinyağı ve kekik sürerek uyur.

Günümüz geleneklerine gelirsek, bugün Ateş Festivali olarak kutlanılır. Ateşler meşeyle yakılır, üzerinden çiçekler atılır. Ateş külü tarlaya serpilir çünkü hasatın verimini arttıracağına inanılır. Ayrıca barış ve evlilik ayıdır haziran. Norveç ve İsveç’te yaygın olan başka bir inanış ise, eğer bir genç kız bugün topladığı çiçekleri yastığının altına koyarsa rüyasında evleneceği erkeği görürmüş. Yaz ortası gününü İskandinav ülkelerinde kutlarsanız, bir sürü insanı geleneksel kıyafetler içerisinde görebilirsiniz ve etraf birçok pagan ve cadı figürüyle dolu olacaktır. Yaz ortası günü, kendine has dansları, ateşi ve ritüelleriyle bambaşka bir gündür.

Biraz da mistik özelliklerine değinelim. Büyük Büyü için uygun bir zamandır. Bu akşam sevgi ritüelleri yapılabilir. Fırtına, yangın, kara büyü, hastalık, salgından korunmak için ateş yakabilirsiniz. Artık bolluk zamanındayız, tanrımızın ve tanrıçamızın tüm gücü ve güneşin sıcaklığı ortada.

Paganlar olarak ne yaparız, ne yapabilirize gelirsek; erken kalkıp gün doğumunu izleyebilirsiniz, Litha’da tandan önce uyanık olup güneşi selamlamak bir gelenektir.

Bugün kullanabileceğiniz renkler yeşil, sarı, altındır.

Bitkilerse, papatya, beşparmakotu, mürver çiçeği, rezene, lavanta, kekik, mine, çam, güldür.

Ve son olarak kullanabileceğiniz taşlardan bir kısmına değinmek istiyorum. Bunlar, yeşim, akik, inci, aytaşı, kaplan gözü, kehribar, florit, zümrüt, lapis lazuli, elmastır.

Bunları dünya şifa ve sevgi vermek için kullanabilirsiniz.

Litha tanrı ve tanrıçaları, Zeus, Thor, Ra, Apollo, Cernunnos, Baldur, Jüpiter, Lugh, Sol, Brighid, Freya, Hera, Hestia, Vesta, Venüs, Gaia, Danu, İsis, İştar, Astarte, Bast, Flora’dır.


Kaynak: https://www.gnoxis.com

561 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Lammas Festivali

bottom of page