top of page
Ara
  • adastraperaspera2

Yule Festivali | Pagan Bayramları Serisi


Bir pagan bayramıyla daha hep birlikteyiz! Mutlu Yule’ler!

Yule kelimesinin kökeni hakkında birkaç farklı fikir bulurnuyor. Bunlardan biri eski İngilizce’den ‘geol’, diğeri eski İskandinavya kelimesi ‘jol’ veya eski Anglo-Sakson kelimesi çark anlamına gelen ‘lul’. Yule bayramı Geol, Yole, Juul, Jiuleis, Feailley Geul olarak bilinir diyebiliriz. Jule ise ‘bayram’ anlamına gelir. Jol ise Odin’in eski hali olan Yoldir ile alakalıdır. Yıllıklarda, takvimlerde Yule sembolü çarktı, bir yılın çark gibi dönmesine göndermedir. ‘Zodyak’ın Büyük Çarkı’, ‘Yaşam Çarkı’ gibi isimleri var bu ‘çark’ın. Çoğu pagan toplum Samhain bayramını yeni yılın başlangıcı olarak kabul etse de, Yule’yi de yeni yıl başlangıcı olarak kabul eden pagan toplulukları bulunuyor.

Klasik kış kutlamaları, yani Kış Ekinoksu 21 Aralıkta, yılın en uzun ve en karanlık gününde kutlanır. Herkes tanrıçanın oğlunun doğumunu kutlamak için bir araya gelir. Bu çocuktan daha önce pagan bayramları yazımda bahsetmiştim, Mabon. Mabon aynı zamanda Yıldız Çocuk olarak da bilinir, kendisi daha sonra Güneş Tanrısı olacaktır. Yule’de güneş ışıklarının geri dönüşünü sembolize eder. Çünkü 21 Aralık’tan birkaç gün sonra geceler kısalmaya başlar. Wicca’da Holly King ve Oak King arasında bir savaş olduğundan bahseder, 21 Aralık’ta daha aydınlık günleri temsil eden Oak bu savaşı kazanır.

Yule, Noel’in kökenidir. Kilise, Pagan kültürünü yok edemeyeceğini bildiği için, sanki kendilerininmiş gibi davranmayı tercih etmiştir. Zaten tüm Pagan bayramlarının kökenin bu şekilde olduğunu biliyoruz. Ve böylelikle Papa I. Julius tarafında 25 Aralık tarihini İsa’nın doğumu olarak ilan edilmiş ve bizim Kış Dönümü bayramımız Yule artık Noel adını alarak Hristiyanlaşmaya başlamıştı.

Birçok Yule geleneği de Noel geleneğine evrildi. Koruma için evlerde olan ağaçlar ve çelenkler Noel ağacı adını aldı. Noel baba figürü Yule’de bulunan bir figür değildir, paganlıkla asla alakası bulunmuyor.


Yule’nin farklı kültürlerde farklı versiyonları bulunuyor. Saturnalia, Saturn adına kutlanılan en önemli Roma bayramıdır. Yunan Kronos bayramına benzer tahmin edebileceğiniz gibi. Roma’da 17 veya 19 Aralıkta başlar ve yedi gün sürmektedir. Bu bayramda günlük yaşam tam tersine döner, örnek vermem gerekirse kölelere hizmet edilir. Hristiyanlaşma ile birlikte Roma’da da bu bayram kutlanmamaya başlamış. Birçok kültürün Yule bayramına denk bir bayramı bulunmaktadır.

Şimdi sizinle Kış Ekinoksunun 13 gününün özelliğini paylaşacağım.

İlk gün özgürleştirmek için enerji, ikinci gün sevgiliden hediyeler, üçüncü gün yardım eden bir rüya, dördüncü gün yaprakları dökülmeyen bir dal, beşinci gün eğlenceli şarkılar, altın gün komşulardan iyi dilekler, yedinci gün yıl için sihirler, sekizinci gün hoş sohbetler, dokuzuncu gün bilgelik için dokuz inci, onun gün aydınlık günler için mumlar, on birinci gün derin düşünceler, on ikinci gün bolluk, on üçüncü gün ise büyük kutlama vardır.

Sizin için kısa, Yule tarihi hakkında en gerekli gördüğüm şeyleri toplamak istedim. Umarım keyif almışsınızdır, Mutlu Yule’ler!

126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kızıl Nehirler İnceleme|Jean-Christophe Grangé

Selamlar herkese! Burada yine bir Jean-Christophe Grangé kitabı üzerine konuşmak için toplandık. Yazarın okuyup da beğenmediğim bir kitabı olmadığı sır değil artık. Grangé’nin kalemi dokunsa bile birç

Belgariad Serisi Ä°nceleme|David Eddings

“Hayali zaferlerde risk yoktur; konuşmanın iki tarafı da sizin hayallerinizden geliyorsa, düşmanla karşılaşmalarınız hep zaferle biter.“ Belgariad serisinin kitaplarını tek tek incelemek yerine toptan

bottom of page