top of page
  • adastraperaspera2

Parker Pyne İz Üzerinde İncelemesi | Agatha Christie




Parker Pyne İz Üzerinde daha önce adını duymadığım bir Agatha Christie romanı. Kütüphanede dolanırken şans eseri fark ettiğim ve yolculuğa çıkacağım için çerezlik yolda beni tutacak bi kitap aradığımdan dolayı ödünç aldığım bi kitaptı. Başka bi kitap alsam da olurmuş aslında. Poirot kadar zevkli değildi bence.


Bu kitap Ariadne Oliver serisinin ilk romanıymış. Seri hakkında çok bir bilgim yok, okumayı planlamadığım için de bu inceleme sadece Parker Pyne’ı anlatacak. Parker Pyne, Agatha’nın 1932 ve 1933 yılları arasında hakkında 12 kısa hikaye yazdığı kalp uzmanımız. Bu hikayeler daha sonra tek bir kitapta birleştirilip 1934 yılında yayımlanıyor. Bu kitabın içindeki hikayeler şöyle:


1. Sıkıntı İçindeki Orta Yaşlı Kadın Vakası

2. Yaşamdan Zevk Alamayan Emekli Subay Vakası

3. Çaresizlik İçinde Çırpınan Genç Bayan Vakası

4. Tedirgin Koca Vakası 5. Heyecan Arayan Memur Vakası 6. Sıkılan Zengin Kadın Vakası

7. İstediğiniz Her Şeyi Aldınız

8. Bağdat Kapısı

9. Şiraz’daki Ev

10. Çok Değerli Bir İnci

11. Nil’de Ölüm

12. Delphi Kahini

Parker Pyne, bir dedektif değil bir kalp uzmanı işin esasında ve suç davalarına değil sıkılmış, mutsuz insanların sıkıntılarına çözümler arıyor. Hatta gazetede alta bırakacağım ilanı yayımlatıyor ve insanlar ona bu şekilde ulaşıyor.


MUTSUZ MUSUNUZ? EĞER ÖYLEYSENİZ BAY PARKER PYNE’A BAŞVURUN.

Richmond Caddesi – 17 Numara

Hikaye başlıklarından da gördüğünüz gibi genel müşteri profilinin mutsuz ve zengin insanlar olduğunu söyleyebiliriz. Ve evet kitap ama bu müşteri profilinin beni oldukça rahatsız ettiğini ve bu şımarık insanlara herhangi bir kurgu evreninde bile tahammül edemeyeceğimi bildiğim için serinin diğer kitapları nasıl olursa olsun onlara baya ön yargılıyım.


Kitapta bu benim aşırı sinir olduğum müşteriler Parker Pyne’nin ofisine gelip sıkıntılarını anlatıyorlar, Pyne’nin talep ettiği parayı ödüyorlar ve Pyne onların bilmediği ve tesadüf sandıkları kurmacalar ile onlara biraz heyecan bahşediyor. Günlük hayat sarmalında da yaşanabilecek olaylar vardır belki bilemiyorum ama cidden sinir bozucu olay örgüleriydi. Örneğin bir müşterimiz kocasının ilişkisinden ötürü mutsuz ve hop Pyne bir kıskandırma senaryosu yazıyor ve bum aşıklar barışıyor. Ve tam tersi gibi gibi. Kitap da suç hikayeleri de bulunuyor, şükürler olsun ki. Son altı hikayesinde AC bize biraz suç veriyor. Kitabın bu kısmı diğer kısmına nazaran daha keyifliydi diyebilirim. Fakat yine de incelememin sonunda şunu diyebilirim ki, okumasam da olurmuş çünkü insan profili beni darladı biraz. Herhangi biri ‘Ay, hadi bana bir AC kitabı öner.’ derse ne öneririm bilmiyorum ama ne önermeyeceğimi çok iyi biliyorum. Baya bi sinirlenmişim kitaba incelemeyi okuyunca güldüm kendime. İyi okumalar dilerim.

“Tanıdık bir duygudur bizi şaşılacak şekilde mutlu kılan.”

Sayfa 185



Kitabın Künyesi:

Kitabın Adı: Parker Pyne İz Üzerinde

Kitabın Yazarı: Agatha Christie

Sayfa Sayısı: 224

Yayınevi: Altın Kitaplar

Baskı tarihi: Mart 2013

Orijinal adı: Parker Pyne Investigates


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Belgariad Serisi İnceleme|David Eddings

“Hayali zaferlerde risk yoktur; konuşmanın iki tarafı da sizin hayallerinizden geliyorsa, düşmanla karşılaşmalarınız hep zaferle biter.“ Belgariad serisinin kitaplarını tek tek incelemek yerine toptan

bottom of page