top of page
  • adastraperaspera2

İskandinav Mitolojisi İnceleme | Neil Gaiman

İskandinav Mitolojisi




Göreceğim yepyeni şeyler


Ulu ağaçlar, sulu üzümler


Yataklardan daha yumuşak şeyler


Sonunda sıcacık güneşi görecek bu gözler


Viking Masalları, sf 166, Jennie Hall


İskandinav mitolojisi beni en çok çeken mitoloji oldu her zaman. Üzerine birçok şey okuyup, izlesem de direkt mitolojisini anlatan bir kitap okumamıştım. Öncelikle Jennie Hall’un Viking Masalları isimli kitabını okudum. Viking Masalları’ndan hemen sonra Neil Gaiman’ın İskandinav Mitolojisi kitabına başladım. Neil Gaiman, çizgi roman, bilim kurgu, fantezi ve çocuk kitapları yazıyor aynı zamanda. Kendisinin iki tane Hugo Ödülü bulunmaktadır.


İskandinav Mitolojisi kitabı yazarın kendi kurgusu değil, mitolojide bulunan birkaç hikayeyi kendi yorumuyla anlattığı bir kitaptır.

İçerisinde bulunan hikayeler:


Başlangıçtan Önce ve sonra

Yggdrasil ve Dokuz Alem

Mimir’in Başı ve Odin’in Gözü

Tanrıların Hazineleri

Duvar Ustası

Loki’nin Çocukları

Freya’nın sıradışı Düğünü

Şairlerin Bal Şarabı

Thor’un Devler Diyarına Yolculuğu

Ölümsüzlük Elmaları

Gerd ve Frey’in Hikayesi

Hymir ve Thor’un Balık Avı

Balder’in Ölümü

Loki’nin son Günleri

Ragnarök: Tanrıların Nihai Kaderi


Aynı zamanda kitabın başında karakterleri tanıttığı karakterler kısmı ve sonunda da sözlükçe ve notlar bulunuyor.


“Başlangıçtan önce hiçbir şey yoktu: Ne toprak vardı ne gökkubbe, ne yıldızlar vardı ne de gökyüzü. Şekilsiz ve şemalsiz, sisten bir âlem ile durmadan yanan ateşten bir âlemdi var olan.”

Sf 155


Kitabın içeriğine gelirsek, yazarın inanılmaz akıcı, anlaşılır ve basit bir dili var. Bu yüzden İskandinav mitolojisi hakkında pek bilginiz yoksa ya da sıfırdan basit ama kalifiye bir kitapla başlamak istiyorsanız önerim kesinlikle bu kitap olur. Kitabı okuduktan sonra temel birkaç hikayeyi ve tanrıları az çok tanımış olacaksınız. Özellikle Marvel izleyip ilginizi çektiyse İskandinav mitolojisi, aradaki farkları göreceksiniz. Her ne kadar ben de Marvel sevsem de, Marvel’da İskandinav mitolojisini görmüyoruz, evet temel karakterler ve bazı özellikleri ortak olsa bile arada çok büyük farklar var. Neil Gaiman’ın bu kitabı mitolojiyi bize muhteşem kolaylıkla anlatıyor, bence sevmeme olasılığımızı sıfıra indiriyor. İskandinav mitolojisini daha çok okumamız için bize muhteşem bir kapı açıyor. Bu kitap Odin, Thor ve Loki’yi çok güzel bir şekilde tanıtıyor bence. Frey, Freya, Balder gibi bilinen diğer tanrıları da tanıtıyor tabii ama en çok karşımıza çıkanlar Odin, Thor ve Loki olacak. Loki benim en sevdiğim tanrı olduğu için onun üzerine birçok kitap okuyabilirim, bu kitapta da onun bahsinin çok olması beni kitap açısından tatmin eden başka bir detay oldu.


Yukarıda da yazdığım gibi, birçok insan İskandinav mitolojisine gitgide popüler olan Marvel filmlerinden fikir sahibi. Marvel’ın üzerine film yaptığı, mitolojinin en bilinen öykülerinden biri olan gerçek Ragnarök’e yani Tanrıların nihai kaderine ve yeniden doğuş hikayesine de değiniyor bu kitap ki en önemli hikayelerden biridir Ragnarök ve yeniden doğuş İskandinav mitolojisinde.


Genel olarak özetlemem gerekirse, ben kitabı sevdim. Muhteşem bilgiler edinmeseniz de, temel olarak bilgi sahibi oluyorsunuz ve yeni başlayanlar için yeterli olur bu. Bir anda çok fazla bilgi çoğu insan için sıkıcı olabilir. Aynı zamanda gelecek okumaların önünü açıyor, merak uyandırıyor. Basit dili, su gibi akan masalsı anlatımıyla bir çırpıda okunabilecek bir kitap. Okuyan herhangi birinin pişman olacağını düşünmüyorum. Herkesin iyi ki okumuşum diyeceği, birilerine bahsederken bu kitapla İskandinav mitolojisini sevdim diyerek herkese önereceği türden bir kitap.

Şimdiden herkese iyi okumalar!

“Ölüm, tüm yaşamları mümkün kıldı.”

Sf 25

233 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Belgariad Serisi İnceleme|David Eddings

“Hayali zaferlerde risk yoktur; konuşmanın iki tarafı da sizin hayallerinizden geliyorsa, düşmanla karşılaşmalarınız hep zaferle biter.“ Belgariad serisinin kitaplarını tek tek incelemek yerine toptan

bottom of page