top of page
  • adastraperaspera2

Sherlock Holmes Kızıl Dosya İncelemesi | Sir Arthur Conan Doyle



“Sıradan olmayan bir şeyin, bir engel olmaktan öte, bir yol gösterici olduğunu size çoktan söylemiştim. Bu tür bir sorunu çözerken, en önemli şey, olayların ardında yatanlar hakkında mantık yürütebilmektir. Bu, çok faydalı ve kolay bir yoldur ama, insanlar bu yola pek başvurmazlar. Hayatın gündelik olaylarında ise ilerisi hakkında mantık yürütmek daha faydalı olduğundan, diğer yol unutulur. Sentez yoluyla mantık yürüten elli kişi varsa çözümlemelere vararak mantık yürüten bir kişi vardır.”

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930), Sherlock Holmes’u veya taslak halindeyken ismi J. Sherrinford Holmes’u yaratırken Edinburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden eski hocası Joseph Bell’den esinlendiğini itiraf etmiş, hatta Dr. Watson karakterini yaratırken onu baz almıştır. Bell ile kendi hayatında da yakın olan Dr. Doyle, kitabında kendisine de yer vermiştir. O yıllardan beri Holmes, büyüteciyle, (her ne kadar modernleşmiş filmlerinde olmasa da bu detay) kemanıyla ve yüzde yedilik çözeltisi ile birçok dedektiflik kitabına model olmuş, insanları etkilemiştir. Günümüzde hala filmleri çekilen Holmes, gerçek bir rol modeldir.


Daha önce blogda Dörtlerin İmzası çizgi romanını incelemiştik. Karantina sürecinde Sherlock Holmes kitaplarını sırayla okuyup, incelemeye ve okuma sıralamasını anlatmaya karar verdim. Seriyi okumak isteyenlere belki kılavuz olur. Şimdi serinin ilk kitabı Kızıl Dosya’yı inceleyelim birlikte. Kısa bir yazı olacak zaten, daha detaylı incelemeyi tüm seri için yapacağım incelemede yazmak istiyorum. İyi okumalar. (Dörtlerin İmzası'nı okumak için; https://adastraperaspera2.wixsite.com/adastraperaspera/post/sherlock-holmes-d%C3%B6rtlerin-i-mzas%C4%B1-i-nceleme-sir-arthur-conan-doyle-edginton-culbard)

Bu kitap iki bölümden oluşuyor. Ben ikinci kısımdan bahsetmek istiyorum biraz, Mormonlar Diyarı. Bölümü okurken biraz sıkıcı gelebilir, ne alaka olduğunu sorgulayabilirsiniz ama sabredip sonuna kadar okuduğunuzda gerçekten güzel bir hikaye olduğunu fark edeceksiniz. Bu hikayesinin Sherlock dizisinde oldukça farklı bir versiyonunu izledik ayrıca. Başta beni biraz sıksa da okudukça ilk kısma göre çok daha fazla sevdim bu bölümü.

“Pek çok insana bir olaylar zincirini anlatın, size sonucun ne olacağını söyleyeceklerdir. Akıllarında, bir araya getirdikleri bu olaylardan yola çıkarak, bir şeylerin olup biteceğini söylerler. Fakat bir sonucu söylediğinizde, kendi bilinçaltı akımlarından yola çıkarak, o sonuca ulaşmalarını sağlayan adımların neler olduğunu söyleyebilecek insan sayısı azdır. Olayların ardında yatanlar hakkında mantık yürütmekten ya da çözümlemelere gitmekten kastettiğim güç budur.”


Kitabın Künyesi

Kitabın Adı:Sherlock Holmes Kızıl Dosya

Yazar: Sir Arthur Conan Doyle

Sayfa sayısı: 207

Baskı Yılı:2017

Yayınevi: Ren Kitap

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Belgariad Serisi İnceleme|David Eddings

“Hayali zaferlerde risk yoktur; konuşmanın iki tarafı da sizin hayallerinizden geliyorsa, düşmanla karşılaşmalarınız hep zaferle biter.“ Belgariad serisinin kitaplarını tek tek incelemek yerine toptan

bottom of page