top of page
  • adastraperaspera2

Morgue Sokağı Cinayeti İnceleme | Edgar Ellan Poe

Morgue Sokağı Cinayeti




Poe, 1809 yılında Boston’da doğdu. Kendisinin zorlu bir hayat yaşamış olmasına rağmen oldukça üretken bir ömür geçirdiğini de biliyoruz. Polisiye, gotik, gizem, bilim kurgu gibi birçok türde öykü ve şiirler yazmıştır. Amerikan edebiyatında romantizm akımının ve kısa öykünün öncülerindendir. Geçimini yazdıklarıyla sürdürmüştür diyebiliriz.

Benim elimdeki Morg Sokağı Cinayeti kitabı sekiz hikayeden oluşuyor. Olympia Yayınları’nın Modern ve Dünya Klasikleri serisinin kitabıdır. Altta içerisindeki tüm hikayeleri sıraladım.


Kitabın İçindeki Tüm Öyküler


· Morg Sokağı Cinayeti

· Metzengerstein

· Kızıl Ölümün Maskesi

· Oval Portre

· Bir Fıçı Amontillado

· Beni Ele Veren Kalp

· Eugenie

· Kara Kedi


Morg Sokağı Cinayeti


“Gerçekten de şöyle bir baktığınızda sadece zeki olanlar hep kuruntuya meyillidir, oysa gerçekten hayal kuranların hepsi, daima analitik bir yeteneğe sahiptir.”


Kitaba ismini de veren hikayemiz Morg Sokağı Cinayeti’dir. Dedektif kelimesinin literatüre girmesinden çok önce yazılmıştır bu hikaye. Baş karakterimiz Dupin, Sir Arthur Conan Doyle’un Sherlock Holmes’u, Agatha Christie’nin Hercule Poirot’una kadar birçok

kurgu dedektifin ön ayağı olmuştur.


Şimdi kendimizi o odaya gitmiş sayalım. Önce ne arayacağız? Cinayetleri işleyenlerin hangi yoldan kaçtıklarını. İkimizin de doğaüstü şeylere inanmadığımızı söylemekle aşırılık etmiş olmayacağımı sanıyorum. Madame ve Mademoiselle L’Espanaye’i ruhlar öldürmedi. Bu işi yapanlar elle tutulur varlıkları olan kimselerdi; bir yolunu bulup kaçtılar. Öyleyse, nasıl?”


Öykü, Paris’te hayali bir sokak olan Rue Morgue’de geçiyor. Dupin, bu sokakta birlikte yaşayan Madame L’Espanaye ve kızının esrarengiz görünen cinayetinin sır perdesini aralıyor.

"Bizim yaptığımız incelemeye benzer olaylarda aslında sorulması gereken “Vukuat nedir?” değil, asıl soru, “Daha önce iç vuku bulmamış olan vukuat nedir?” olmalı."


“Yapmamız gereken tek şey imkansız gibi görünenin gerçekte o kadar da imkansız olmadığını göstermek.”

Kitabın Adı: Morg Sokağı Cinayeti

Yazar: Edgar Ellan Poe

Baskı Tarihi: Nisan, 2019

Sayfa Sayısı: 119

Orijinal Adı: The Murders in the Rue Morgue

Yayınevi: Olympia Yayınları

83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Belgariad Serisi İnceleme|David Eddings

“Hayali zaferlerde risk yoktur; konuşmanın iki tarafı da sizin hayallerinizden geliyorsa, düşmanla karşılaşmalarınız hep zaferle biter.“ Belgariad serisinin kitaplarını tek tek incelemek yerine toptan

bottom of page